pondělí 15. září 2014

ADTRX-9 QRP SDR CW/SSB/AM/FM/DIGI Dual Band Transceiver (80/40m) - část 1

Před pár týdny jsem si objednal stavebnici SDR transcieveru ADTRX-9 od Aliva kits na 3.5 a 7 MHz. Návrh má na svědomí  Tasa YU1LM od kterého jsem již stavěl DR2B přjímač. Ten jsem vyráběl sám, protože se jako kit neprodával a dost mě překvapil výsledky. ADTRX-9 jsem jako kit koupil hlavně z časových důvodů. Kit obsahuje vše nezbytné včetně krabičky (dá se zakoupit i bez krabičky) a profesionálně vyrobeného PCB. Samozřejmostí je nepájivá maska a popisky na straně součástek. Cena si myslím odpovídá kvalitě a skutečnosti, že se jedná o kompletní kit. Poté co mi přišel kit domů jsem náhodou zjistil, že se před pár měsíci rozjel projekt na stavbu tohoto SDR transcieveru v Čechách. V odkazech je link na stránky OK1CJB, kde se dají desky objednat a součástky si musí každý sehnat sám. Tato varianta vyjde levněji, ale je bez krabičky a je nutné sehnat součástky.


Specifikace ADTRX-9:
  • počet pásem 1 - 4 (volitelně) + možnost připojení externího LO
  • kmitočtové omezení max. 22.5 MHz (dáno čipem 74AC(HC)164)
  • rozsah přeladění 48-192 KHz s fixním oscilátorem nebo průběžné ladění s externím LO (Local Oscillator např. DDS, Si570 SDR kit) . Šířka pásma je závislá na parametrech zvukové karty použité pro A/D konverzi (většina karet má vzorkovací frekvenci 96 kHz)
  • citlivost přijímače <0.5uV pro 10dB S/N poměr B=250Hz , typicky 0.2uV
  • výstupní výkon 3-5W
  • potlačení harmonických kmitočtů < 40dB
  • CW/SSB/DIGI modulace, základem je DIGI provoz který umožňuje DX provoz s malým výkonem (PSK,  WSJT )
  • zabudovaný 15 dB attenuátor
  • IP3 > 24 dBm, výsledek závisí na použité zvukové kartě
  • potřebný čas pro sestavení nejjednodušší verze ADTRX-9 je cca 8-9 hodin
  • napájení 12-13.8 V /1.5 A
Následující obrázek ukazuje blokové členění transcieveru.
Zdroj: Manuál ke stavbě ADTRX-9 (Tasa YU1LM)

Kit má výhodu v tom, že postavíme zařízení s dodanými rozsahy 3.5 a 7 MHz a můžeme fungovat téměř okamžitě bez většího studia zapojení a jeho možností. Návrh SDR transcieveru však počítá s různými variantami jak oscilátorů (5 možností navržených autorem), tak i  filtrů (navrženy autorem pro několik daných konfigurací pásem), přičemž jeden výstupní (LP High) je trvale zapojený a druhý (LP Low) se připojuje přes relé. Já od začátku primárně uvažoval o pásmech 10 a 14 MHz v oblasti digi módů. Jako doplňková pásma jsem zvolil 3.5 a 7 MHz. Jedná se tak o pásma, kde poslední dobou trávím nejvíce času na digi módech. Z tohoto důvodu jsem zatím neřešil možnost externího přeladitelného oscilátoru. Pro pásmo 20m mám v šuplíku programovatelný krystalový oscilátor SG8002DCSTB s frekvencí 56.304 MHz. Abych si to moc nekomplikoval a co nejrychleji se dostal k nějakému výsledku, provedu prvotní osazení pouze pro digi mód a 14 MHz. Použitá zvuková karta v počítači má vzorkovací frekvenci 96 kHz a rozsah proto bude 14.028 - 14.124. Trvale připojený filtr LP High použiji pro pásma 10 - 14 MHz a výstupní filtr připojovaný přes relé pro pásma 3.5 a 7 MHz. Využiji tak z větší části součástky pro filtry dodávané v kitu a doplním o další pásma na 10 a 14 MHz.

Výše uvedený odstavec tak reprezentuje prvotní úvahu, kterou musí provést každý. To znamená určit si používaná pásma (2 základní, 2 volitelná pásma nebo externí laditelný oscilátor) a mód provozu, který určí středovou frekvenci. Důležitá je také vzorkovací frekvence zvukové karty, která ovlivňuje velikost přeladění od středu vybraného pásma.

Další úvaha se týká účinnosti antény, protože při výstupním výkonu 3 - 5 W zde hraje velkou roli to co skutečně vyzáříme anténou. V mém případě to znamená, že díky počtu radiálů mé základnové vertikální antény se dostávám na hodnoty kolem 60% účinnosti a tedy teoreticky 1,8 - 3 W, což není problém u JT65 a J9 provozu, který preferuji.

Moje konfigurace v kostce:
1. pásma   3.5, 7, 10, 14 MHz
2. výstupní filtr LP High (trvale zapojený) použiji vzhledem k požadovaným pásmům variantu filtru 10-14 MHz navrženou autorem (manuál obsahuje pro kombinace pásem různé hodnoty součástek filtrů)
3. výstupní filtr LP Low (připojovaný přes relé) použiji vzhledem k požadovaným pásmům variantu filtru  3.5-7 MHz
4. Mód JT65, J9 a PSK

V další části tak budu pokračovat popisem stavby varianty digi pro 14 MHz. 


Odkazy
Aliva kits
YU1LM/QRP site
OK1CJB - ADTRX-9 1. Jak to celé začalo

Žádné komentáře:

Okomentovat